Sorg kan lamme

Sorgterapi i Aarhus C.

Når vi mister en vi elsker, kan det føles uoverkommeligt, at være med sorgen.

Jeg tilbyder sorgterapi i Aarhus C eller online, hvis du bor i en anden del af landet. Sorg er en helt normal og naturlig respons, og det kan være hjælpsomt at tale med en der lytter og forstår. Nogle gange bliver vi så overvældede af de stærke følelser, det vi mister fodfæstet. 

Jeg hjælper med at stå det svære tab, som er så endegyldigt. Sorg kan være den ensomste af alle følelser, for når vi oplever sorg er det så forskelligt, hvordan vi er i det.

Jeg har stor erfaring i sorgterapi, og de mange facetter der er i det at miste.

Sorg er ikke noget man kommer sig over, det er noget, man lærer at leve med. Læs mere om sorg her på siden.

Jeg giver altid en kort forsamtale inden opstart af terapi. Det er uforpligtende og gratis. Hvis jeg ikke kan svare, så ringer jeg tilbage hurtigst muligt.

Hvordan føles sorg?

Sorg opleves forskelligt fra person til person, men det kan fx være:

Mentale og følelsesmæssige tilstande

Kan vi i sorgen opleve en dyb og tung eksistentiel smerte, stærk længsel, tristhed. Dette kan medføre depression og belastningssymptomer (som du kan læse mere ved at følge linket),  vrede, skyld, skam og stress, opgivenhed, ensomhed, tankemylder, bestemte erindringer der bliver ved med at gentage sig, og som trigger en stærk bevægelse og hyppig gråd.

Sorgtilstanden kan manifestere sig fysisk, og bl.a. give kvalme, hovedpine, søvnbesvær, gråd, uro i kroppen, trykken for brystet.

I forbindelse med dødsfaldet, har du muligvis stået i en krise op til døden, hvor du har været i ventesorg, og det skriver jeg mere om længere nede på siden.

Adfærdsmæssigt kan sorg vise sig ved:

Måske undgår du steder, der kan trigge sorgen, eller du kan have en stærk trang til at opsøge steder, der kan minde om det tabte

Det kan være at du isolerer dig fra sociale sammenhænge, eller at du slet ikke kan holde ud, at være alene.

Sorg er en helt normal tilstand.

Og jeg kan hjælpe dig med at være med det, der er din måde at sørge på.

Sorg er det, vi oplever, når vi mister.

Det er en reaktion på tab, fx dødsfald, hvis vi får en sygdom, eller der er sygdom i nærmeste familie.

Når vi oplever brud, skilsmisse, eller andre brud i parforhold eller venskabsrelationer.

Der kan også være sorg forbundet med at miste et job.

Sorg skal ikke kureres, det skal rummes.

Vi lærer at leve med det, der er, og sorg der får plads overskygger ikke hele tilværelsen hele tiden..

Når vi står i en sorg, føler vi os ofte handlingslammede og fortvivlede. Det kan være svært at samle tankerne, og vi er i et højt alarmberedskab, fordi vi er presset på eksistensen, uanset hvad, der har udløst sorgen.

Samtaler kan både lindre, hjælpe til at rumme hjemløs kærlighed, åbne nye handlemuligheder og give håb. 

Sorg kan kaste skygger og få livet til at falme for en stund

Der er flere former for sorg:

Der er den helt naturlige sorg, som vi oplever, når vi mister noget der er vigtigt. Dødsfald udløser sorg, men også skilsmisser, brud i relationer, fyring fra job kan udløse sorg.

Tabssorg:

Er den vi oplever, når et menneske vi elsker, dør. En sorg der vil følge os resten af livet, som nu skal leves uden den, der ikke længere er med os. Den tomme plads ved vores side, og det store hul i hjertet. Sorg ændrer sig over tid, kommer i bølger, og vil aldrig holde op med at være der. Den kan aktiveres af dufte, lyde, mad, højtider og steder der er knyttet til den afdøde. Den stopper aldrig, og det skal den heller ikke. Det er der, kærligheden bor. Mange tabsramte står i en situation, der er så uvant, og det kan være gavnligt, at tale med et menneske, der kan hjælpe med at guide, give plads til minderne, længslen, vreden og savnet. Et menneske der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvem du nu er. Hjælpe dig med at finde hoved og hale i dine relationer. Hjælpe dig hjem til dig og det der er dit liv nu.

Ventesorg:

Er en form for sorg vi oplever, når vi er pårørende til en alvorligt syg, som vi ved, vi skal tage afsked med. Ventesorgen er kombineret med chok over, at få stillet en uhelbredelig diagnose, og er en smertefuld tilstand, hvor alt hvad man sammen foretager sig, kan være sidste gang. Det er en trættende tilstand, fordi man er voldsomt følelsesmæssigt belastet, ked af det, vred, afmægtig og ude af stand til at påvirke situationen.

Der kan være skyld og skam forbundet med ventesorgen, fordi vi kommer i kontakt med følelser, vi ikke føler vi må have. Læs mere om ventesorg længere nede på siden.

Sorg over noget der ikke blev:

Mennesker der har været i fertilitetsbehandling, uden at det er lykkedes, kender følelsen af, at være forælder uden et barn. Den stærke længsel, der tapper helt ind i dybden af sjælen, af selvet, og identiteten. Den sorg kan følge en resten af livet, og skal have sin plads, for det var noget der var vigtigt.

Fortrydelsessorg:

Når vi har fortrudt vigtige livsvalg, gået fra noget, vi senere fandt ud af, at vi ikke ville undvære, hvad end det er partnere, venner, jobs eller andet. Fortrydelsen kan ligge som en dyb inderlig længsel og frarøve os livskvalite

 

Hvad er ventesorg?

Når vi er pårørende til mennesker, der er terminalt syge, oplever vi ventesorg. Det er et fænomen, vi traditionelt ikke har skænket megen opmærksomhed. Vi har typisk mere fokus på patienten end på de pårørende. 

Som pårørende sætter man typisk sig selv og alt andet helt til side i den sidste tid. Og fordi ingen ved, hvor længe den sidste tid varer, er det typisk et umenneskeligt pres alle de nærmeste er under.

Der kan opstå en dyb splittelse, for ønsket om at få så meget tid med den, der skal dø, er stærkt. Man ønsker at hjælpe, støtte, lindre og udveksle kærlighed.

Samtidig er det hårdt at være i den intense tilstand hele tiden. Det er et hårdt følelsesmæssigt pres for både den døende og for de pårørende, og som pårørende ved man, at ventesorgen og den stress det medfører, snart vil afløses af et tab og den sorg det medfører.

Den sidste tid vil være forskellig for alle, afhængig af hvem der skal dø, og hvordan det foregår. Det vil være farvet af karakteren af relationen og sygdomsforløbet. 

Hvordan håndterer jeg ventesorg?

Vær til stede, når du er med den syge. 

Lav gode aftaler med de andre pårørende i familien. Hvem er der hvornår? Hvilke opgaver er der, og hvad kan og vil man påtage sig?

Få hjælp og støtte til pleje, tal med læger eller hospitalet om, hvor I kan række ud.

Når man taler om den forestående død, så vid at I har forskellige grænser. Vis hensyn, I er alle under et stærkt pres.

Spørg den der er terminalt syg, om vedkommende har ønsker for den sidste tid.

Det er normalt at man er meget mere træt og man udmattes let, når man er i ventesorg. Måske er lunten kortere, måske sover man dårligere, måske græder man mere. Det kalder på selvomsorg, for det er ikke kun den syge der har brug for omsorg, det er voldsomt ensomt at være i ventesorg. Hjernen i forhøjet alarmberedskab hele tiden.

Hold “fri” fra ventesorgen. Det kan føles helt forkert, men det er vigtigt at tage fri fra ventesorgen. Det kan være at gå en tur, at få en gang massage, at dyrke motion, at se en film, at tale med nogen. Den måde vi er med os selv i ventesorgsperioden, definerer også, hvordan vi har det efter dødsfaldet. Mange føler skyld og skam over at være i live, over at nyde et øjeblik og over at more sig for en stund.

Tal om det, for der skal være plads til livet, selv når døden er tæt på. Gør noget godt for dig selv HVER DAG.

Hvordan kan jeg være med en, der er døende?

Nogle døende er stadig nærværende og bevidste, andre er i en døs. Nogle kan svare med ord, gestik eller give et lille klem, når vi holder hånden.

Nogle døende er bange, andre er afklarede.

Som udgangspunkt skal vi tale til den døende, som vi altid vil tale med vedkommende. Fortæl at du er der, hvem du er, sig tak, sørg for, at den døende kan rejse videre, uanset om I er troende eller ej, har ethvert menneske på sit yderste brug for tryghed.

 

Hvad gør jeg, hvis jeg har en ansat, der er ramt af sorg?

Vær aldrig bange for at tale med et menneske i sorg. Det vil være meget naturligt, at der ikke er langt til gråd og tunge følelser. De er der uanset om du spørger ind eller ej. 

Vær varsom med at give gode råd. Hvis du har en ansat med smerter i hoften, giver du heller ikke vedkommende massage. Som leder er der en hårfin grænse for, hvordan du interagerer, og det er ikke altid let. Det du kan gøre er, at give plads og rum til at vedkommende kan være trygt på arbejde. Er der komplicerede opgaver, er det måske en god idé at stemme af, om den sørgende kan klare det. Selvom sorg ikke er en sygdom, kan det sidestilles med en stresstilstand. Nogle sørgende svinger meget fra dag til dag. Nogle oplever at arbejdet er et fristed fra sorgen og alt det tunge, og andre slæber sig igennem. Spørg ind til behovet.

Har du brug for sparring, eller vil du gerne støtte din ansatte, så ring endelig.

 

Hvordan håndterer man sorg?

At være med sin sorg, og alle dens følelsesmæssige facetter, kan give plads rundt om den, så den ikke fylder det hele.

At blive set og mødt i sin sorg, er lindrende.

Jeg kan hjælpe dig med at bearbejde de områder i livet, hvor sorgprocessen gør særligt ondt. I kølvandet på sorg, er ofte udfordringer med at føle sig forstået af andre, som ikke ved hvordan det er, at være dig.

Hvorfor er det så svært, at tale om sorg?

  • Måske har du svært ved at tale om det, eller måske tror du, at du taler for meget om det.
  • Måske tør du ikke lade sorgen få sin plads, fordi du er bange for at den vil opsluge dig.
  • Måske har du problemer med at leve det liv der er dit, det er meget normalt at det påvirker søvn, appetit og lysten til at være med andre
  • Måske er du plaget af skyld og skamfølelser, og bliver ved med at genopleve episoder op til det, der udløste sorgen

Du skal vide, at der ikke er én rigtig måde, sorgen er forskellig hos os alle.
Du skal ikke komme videre med din sorg, den tager den tid den tager.

Man siger at tiden læger alle sår, men nogle sår er så dybe, at der kommer ar.

Jeg har selv haft sorgen tæt inde på livet, da min mor døde af metastaseret hjernekræft som 59 årig. 

Jeg har en bred erfaring med at støtte og guide gennem sorgprocesser, både som gruppeleder for tabsramte ved Kræftens Bekæmpelse og i min egen praksis.

Jeg har særlig erfaring med:

  1. Unge voksne i sorg.
  2. Kræftramte familier
  3. Tabsramte til selvmord
  4. Forældre med børn der er alvorligt syge eller døende.
  5. Voksne og ældre mennesker i sorg
  6. Ægtefæller til døende
  7. Skilsmissesorg

Læs mere om sorg:

https://sorgcenter.dk/videnscenter-for-det-nationale-sorgcenter/viden-om-sorg/

https://www.cancer.dk/